Latest News

Slot MARI MENGENAL KAMERA KITA : Era perubahan dari Filem ke Dgital

Zaman dah berubah, dunia dah maju selalu kan kita dengar bingkisan kata itu. Selain kita beritahu akan aktiviti CLK. Mari kita kongsi bersama ilmu fotografi. Sebelum kita kenal lebih mendalam apa itu kamera & ciri-cirinya.

Kali ini kita menyentuh topik perubahan dari dunia analog ke dunia digital. Pada masa dulu kita masih ingat kamera memerlukan segulung filem. Emm kita tengok fotografer weding mereka selalunya akan prepare bawa 4 gulung semasa bertugas. Bila dah insert film dalam kamera kita kena set exposure dan mulakan menangkap gambar. Cabaran film kita tak bole lihat apa yang kita tangkap. Sbb sume direkod dalam filem. Kita terpaksa cuci filem tersebut dan baru bole lihat hasilnya.

Sekarang sume mudah tgk jer kat view finder tekan shutter terus gambar appear kat skrin. tapi kita tak leh aksen dgn org lama kerana penggunaan SLR film lagi mencabar dan setiap photographer yang senior tahu fungsi kamera sebenar. kita renungkan gambarajah dibawah :

Sila klik gambar dibawah utk dibesarkan lagi :

No comments:

Post a Comment

CAHAYA LENSA KREATIF Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Theme images by 5ugarless. Powered by Blogger.